Maasheggen vlechten

Maasheggen vlechten

NK Maasheggenvlechten

Zondag 12 maart 2023 op Portaal de Vilt te Oeffelt

Evenement: op zondag 12 maart 2023 vindt voor de 17de keer het Nederlands Kampioenschap  Maasheggenvlechten plaats. De organisatie is in handen van Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (SLABOX) en wordt ondersteund door vele vrijwilligers van IVN de Maasvallei.

Locatie: het kampioenschap vindt plaats op Portaal de Vilt langs de provinciale weg van Oeffelt naar Beugen.

Doel: het kampioenschap is opgezet om het oude ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de Maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland en dat willen we zo houden. Zeker nu het gebied de UNESCO status van Man & Bioshpere gekregen heeft en het Maasheggenvlechten op de nationale lijst van immaterieel erfgoed staat, neemt de belangstelling voor de Maasheggen en het vlechten toe. 

Activiteiten: naast het vlechten zijn er dit jaar weer veel randactiviteiten voor het publiek. Men kan stands in de tent bezoeken en voor de kinderen zijn er tal van activiteiten. Zij kunnen een mooi (natuur) werkstukje maken bij het jeugd-IVN, kalfjes aaien, broodjes bakken, wilgen vlechten, op de rug van een knol een ritje maken en deelnemen aan een ponyrace. Maar wat denk je van een heuse beverexpeditie met de boswachter van Staatsbosbeer.

De wedstrijd: hoofdzaak zijn natuurlijk de vlechters die strijden om de Gouden Hiep.  De organisatie verwacht zo’n 45 teams, meer dan 170 deelnemers, die allemaal een stuk heg onder handen nemen en gaan vlechten volgens de traditionele Maasheggenstijl. Maar er zullen ook buitenlandse vlechters uit Engeland, Ierland, België, Frankrijk en Duitsland zijn die hun vlechtstijlen laten zien.

Kortom, meer dan voldoende redenen om samen met je familie, vrienden en kennissen op 12 maart tussen 11.00 en 16.00 uur naar Oeffelt te komen en te genieten van dit prachtige evenement en deze prachtige traditie.

Zie ook: www.maasheggen.nl